На 1-ви януари в зората на Новата 2022 г. на бременна в осмия месец жена от Китай бива отказан прием в болница. Родилката прокървява пред вратите на лечебното заведение, но не е била допусната поради изтеклата валидност на COVID-19 теста ѝ и губи детето си, пише bloomberg.com.

 

Тревожната новина отново отвори дебата за нулевата толерантност към Covid-19 в Китай, където и през 2019 г. бе открит първият случай на коронавируса. Днес източноазиатската държава поставя милиони хора под карантина, дори когато Пекин се готви за домакин на зимните олимпийски игри следващия месец.


 

Как Китай поддържа т. нар. „нулев Covid“ (“zero Covid”)?

Китай има формула, която нарича „динамична нула“. Тя се състои от налагане на строго затваряне и масово тестване. Така държавата ограничава огнищата на заразата още в техния зародиш.

 

За разлика от “по-меките” локдауни на други места по света, на хората в Китай все още се забранява напускането на домовете им в случай, че са високорискови. Те биват поставяни под карантина и в хотелските си стаи без право на излизане. 

 

Историческият град Сиан, дом на прочутите Теракотени воини, беше затворен през декември. Това принуди 13-те милиона жители да се затворят вкъщи. Тогава бяха открити около 150 случая. Град Джънджоу с население над 10 милиона тества всеки свой жител след само 11 случая.

 

Съществуват задължителни виртуални приложения за проследяване на населението в случай на положителна проба за Covid. То се използва и за контактните лица. Те веднага се установяват и незабавно се поставят под карантина.

 

Работи ли “нулевият Covid”?

От избухването на заразата с коронавирус в Ухан в началото на 2020 г. досега жителите на Китай са се върнали към нормален начин на живот. Броят на жертвите на Covid е останал под 5 000. Поне по официални данни.

 

„Все още няма възможност да спрем появата на единични местни случаи, но имаме способността и увереността бързо да потушим огнището, когато бъде открит местен случай“, казва пред медии служителят на Националната здравна комисия Лианг Ванян.

 

Кой плаща цената?

Граничните райони, особено близо до Мианмар, търпят почти постоянни затваряния. Много бизнеси са прекратили дейността си. Ограничените общности в тези райони се оплакват от лош достъп до храна, консумативи и медицинско лечение. Работещите мигранти дълго време бяха далеч от семейства си в продължение на месеци поради правилата и ограниченията за пътуване.

 

Анализаторите казват, че многократните спирания на дейността на фабрики и предприятия са допринесли за забавянето на икономическия растеж на страната. Все пак Китай остава единствената голяма икономика, която се разрастна през 2020 г.

 

Ще се отвори ли някога Китай отново?

Страната на практика се откъсна от света през март 2020 г. и забрани влизането на чужденци. Оттогава ограниченията за пътуване са съвсем леко облекчени.

 

Международният туризъм не съществува. Правителството заяви, че няма да подновява изтичащите китайски паспорти, освен ако съответният притежател няма основателна причина за пътуване.

 

Страната няма да отвори преди предстоящите Зимни олимпийски и Параолимпийски игри в Пекин, като правителството тревожно пази столицата и затяга ограниченията преди тях. Гражданите, които поставят под въпрос „нулевия Covid“, са изправени пред националистическа реакция.

 

Какво ще стане, ако Китай се отвори?

Изследователи от Пекинския университет предупредават, че Китай може да претърпи "колосална епидемия", която ще затрупа медицинската му система, ако облекчи ограниченията до подобно ниво като Европа и САЩ.

 

Цитираният от Medical Xpress Иван Хунг, експерт по инфекциозни болести от Хонконгския университет, твърди, че ваксините от второ поколение, насочени към вариантите Delta и Omicron и почти 100-процентното ваксинационно покритие на населението могат да предотвратят предполагаемото бедствие.

 

„Когато дойде, преходът може да не е лесен, защото китайското общество е свикнало с доста с ниското ниво на предаване на инфекцията“, смята Томас Хейл от Оксфордския университет, цитиран от AFP.

Източници: 
China Fires Xi'an Hospital Heads Over Woman’s Miscarriage in Lockdown - Bloomberg

How China is keeping to its strict 'zero COVID' strategy (medicalxpress.com)