Потвърдени са два случая на маймунска вариола в България към 23 юни 2022 г., официално съобщи Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. 

 

Четиресет и еднагодишният мъж е постъпил в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) със съмнения за варицела. След направени изследвания е потвърдена маймунска шарка. Към момента пациентът е с обратно развитие на заболяването. 


 

Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки, уверява ръководството на ВМА.

 

Четиресет и четиригодишният пациент също е хоспитализиран в лечебно заведение на територията на столицата и е в добро общо състояние. 

 

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) чрез специфични real time PCR анализи (молекулярно-генетичните методи за откриване и доказване на инфекция със SARS-CoV-2).

 

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

 

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават, предават от Здравното ведомство.

 

През изминалия месец експертите прогнозираха пренасяне на маймунската шарка и у нас.

 

Световната здравна организация (СЗО) бе уведомена за два лабораторно потвърдени случая и един вероятен случай на маймунска шарка от едно и също домакинство в Обединеното кралство в края на месец май 2022 г. 

 

Здравните власти в България обсъдиха мерки за предотвратяване на разпространение на маймунска шарка. Предложенията включват 21 дни карантина на заразените и техните контакти.

 

Националният център по заразни и паразитни болести издаде насоки за лекарите. Ако някакви симптоми доведат до съмнения за заболяването, те трябва да вземат проба от засегнатата област и да я изпратят за изследване в НЦЗПБ.

 

Те обясниха, че няма опасност от епидемия. Маймунската шарка е сравнително лека, като повечето хора се възстановяват за 2-3 седмици. Смъртността не е висока.

 

Ще се прави профилактика на рисковите групи, включително здравни работници, които могат да са в контакт с болни от маймунска шарка или контактни лица и т.н., обясни проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Ваксината срещу едра шарка е 85% ефективна срещу инфекциозната болест. Използвана е в България до 1980 г. Засега страната ни няма запаси от ваксината, но при масово разпространение на вируса е възможно да се прибегне до имунизация срещу едра шарка в рисковите групи.