На 28 април Националният център по трансфузионна хематология в партньорство с Регионален исторически музей – София ще предложат на гражданите нова възможност да помогнат на нуждаещите се, като дарят кръв в една от залите на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, в подлеза на Ларгото. 

 

Кръводарителите ще могат да разгледат фотографска изложба, посветена на сътрудничеството на България, Испания и Аржентина в Антарктида.


 

В партньорство с Организацията на таласемиците в България, по случай Международния ден на таласемията, 9 май, в НЦТХ ще бъде проведена кръводарителска кампания.

 

Предстои и традиционната пролетна инициатива за кръводаряване, която се реализира в Посолството на Словакия в България.

 

В ход е подготовка на акции за кръводаряване, която ще се проведе в МОЛ „България“ на 20 и 21 май.

 

През месец май мобилните екипи на НЦТХ ще посетят офисите на двадесет компании, мобилни оператори, финансови институции и висши учебни заведения.

 

Припомняме, че на Цветница тази година Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерството на здравеопазването и Българският червен кръст организираха традиционна кампания за доброволното кръводаряване в столицата. 

 

Това се случи с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български и подкрепата на Българската православна църква. 

 

“Всеки ден само в столицата се преливат над 100 л кръв. Хората, които се нуждаят от нея, разчитат на нас”, написаха на сайта си от Министерството на здравеопазването.

 

Експертният съвет по Трансфузионна хематология обсъди и актуализира срокове за отлагане на дарителите след ваксиниране за инфекцията Covid -19.

 

За РНК ваксини - Comirnaty (Pfizer), Moderna е 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции или 7 дни след възникнали нежелани реакции.

 

За векторни ваксини - Janssen, Vaxzevria (AstraZeneca) е 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции.

 

Ако видът на ваксината не е известен, е 28 дни след ваксиниране, в случай, че няма нежелани реакции.

 

Сроковете на отлагане се прилагат след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл.

 

Тези срокове следва се отнасят за всички кръводарители - както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма.

 

В Националния център работят професионалисти, които спазват всички противоепидемични мерки за безопасност в условията на Covid-19. НЦТХ гарантира опазване здравето на кръводарителите, на медицинските екипи и на нуждаещите се пациенти.

 

Припомняме, че преболедувалите Covid-19 могат да даряват кръв след 40 дни от положителния тест и при условие, че са напълно възстановени от заболяването.