Предстои третият пациентски уебинар за рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“, организиран от Националната пациентска организация (НПО), заедно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. 

 

Ще бъдат разгледани новите методи за диагностициране на заболяването, както и неговата профилактика и лечение. Гост-лектори на уебинара са клиничния имунолог д-р Цветелина Великова и акушер-гинекологът д-р Иван Вецев. Специален гост ще е  Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка


 

Тъй като събитието ще се излъчва на живо през Facebook, НПО апелира всеки, който има въпроси да ги зададе в секцията за коментари под т. нар. live.

 

Предвидените лектори са д-р Цветелина Великова е клиничен имунолог. Тя завършва медицина в Медицински университет - София през 2010 г. Защитава дисертация в областта на имунология на гастроинтестиналния тракт през 2014 г. От 2016 г. е специалист по клинична имунология.

 

В момента д-р Великова работи в Университетската болница „Лозенец“ и е асистент към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Член е на няколко научни и професионални организации в България и чужбина. Има над 100 научни публикации, както и участие в над 15 научни проекта. Тя също така е рецензент и член на редакционния съвет на няколко списания. Поддържа страница, група и блог, посветени на имунологията.

 

Д-р Иван Вецев е акушер-гинеколог. Той завършва Медицински университет - София през 2010 г., а своята специалност Акушерство и гинекология придобива през 2016 г. Д-р Вецев извършва прегледи и съвременно лечение на акушеро-гинекологични заболявания, всички видове изследвания и процедури, проследяване на бременност, колпоскопия и др. Научните му интереси са насочени към ранната диагностика, профилактиката и воденето на раждането при бременност с повишен риск.

 

Освен това, д-р Иван Вецев е участвал в списването и реализацията на редица здравни кампании и проекти, насочени към социално значими заболявания и проблеми в здравеопазването.

 

Ракът на маточната шийка е четвъртата най-разпространена злокачествена диагноза сред жените в България, като всеки ден в страната се диагностицират три нови случая на заболяването. Голяма част от тях са жени на възраст между 30 и 44 години.