Редовното вирусологично проследяване на пациентите с ХИВ в България не се провежда през последните месеци, което подлага на риск тяхното наблюдение и лечение.

 

Това съобщават от Националната пациентска организация (НПО), като допълват, че редовното изследване на вирусен товар за ХИВ у нас ще се възобнови най-рано в средата на август. Тогава здравното министерство очаква спешна доставка на тестове за вирусен товар.


 

От пациентската организация припомнят, че обявената от здравното министерство през януари обществена поръчка за закупуване на диагностикуми и консумативи за ХИВ се е провалила през май. В резултат на това, редовното проследяване на пациентите с ХИВ е било нарушено.

 

От  Министерство на здравеопазването информират, че към 1 юли Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ разполага с 1008 теста за вирусен товар, с които могат да бъдат изследвани 945 проби от пациенти.

 

Заради недостига е взето решение наличните тестове да бъдат използвани за най-приоритетни пациенти, като бременни жени, новородени деца от майки с ХИВ, новодиагностицирани пациенти, пациенти със смяна на терапията и пациенти, на които лекуващите лекари изискват спешно изследване.

 

Всички останали проби, постъпили в лабораторията, които не попадат в приоритетния списък, ще бъдат изследвани след доставката на диагностични тестове през август. Обществените поръчки за тестове обаче се обявяват със закъснение, а количествата са недостатъчни и не могат да покрият допълнителни месеци, в случай на проблем с търга, коментират от НПО.

 

„През последните годините се превърна в обичайна практика редовният мониторинг на пациентите в така нареченото „стабилно състояние” да бъде нарушаван и това сериозно да се омаловажава. Докато се чака доставка на диагностикуми обаче, обикновено с месеци, е възможно иначе „стабилен” пациент да претърпи провал на терапията, или да настъпят други обстоятелства, които да не бъдат констатирани навреме и с това да се застраши здравето и дългосрочната перспектива за пациента“, се посочва в становището на НПО.

 

Научният консенсус е, че пациенти с ХИВ, които се придържат към терапията си и поддържат своя вирусен товар под 20 копия/микролитър кръв, не могат да предават ХИВ при сексуални контакти без презерватив или медицински манипулации с кръв, включително операции.

 

По тази причина е важно вирусният товар да се проследява систематично, защото всяка промяна може да постави в риск от инфектиране партньорите на живеещите с ХИВ.

 

От пациентската организация настояват пациентите с ХИВ да се изследват на всеки шест месеца, за да получават потвърждение за своя „неоткриваем” статус.

 

От Министерство на здравеопазването потвърждават, че не са давали указания на центровете за проследяване на ХИВ относно изследването за вирусен товар и комуникацията със засегнатите пациенти. Здравното министерство е сформирало работна група, която да подготви обявяването на нова обществена поръчка за осигуряване на необходимото количество тестове.