Бебе на 19 дни, което се нуждае от спешна медицинска помощ, е транспортирано от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до Аджибадем Сити Клиник Университетската многопрофилна болница за активно лечение Токуда. 

 

Новороденото бебе е транспортирано със самолет C-27J ”Spartan”, оборудван със специален кувьоз и друга необходима животоспасяваща апаратура. Кувьозът представлява защитено пространство, където е възможно постоянното наблюдение на жизнените показатели, когато бебето се нуждае от интравенозни инжекции за лекарства, течности и т.н.


 

На борда на самолета пътува и медицински екип на частната болница, ръководен от д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология, чийто екип се грижи за детето по пътя към София. Специализираната медицинска евакуация е изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

 

Д-р Масларска е завършила медицина през 1986 г. След това придобива специалност "Педиатрия" през 1992 г. и "Неонатология" през 2001 г. През 2006 г. завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. 

 

През последната година въвежда иновативни и щадящи методи за лечение и грижа на високорисковите и недоносените деца без отделяне от родителите. Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардиопулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца.

 

Това може да са бебетата, родени преждевременно, които се нуждаят от допълнително време, за да развият белите си дробове и други жизненоважни органи. Възможно е дори да имат течност или мекониум в белите си дробове. Това може да доведе до инфекции и невъзможност за свободно дишане. Не напълно развитите бели дробове също изискват наблюдение и допълнителен кислород.

 

Д-р Масларска има публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония. 

 

Референции:

Incubators for Babies: Why They’re Used and How They Work. Healthline - https://www.healthline.com/health/baby/incubator-baby#what-they-do