Споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване, подписаха Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.


Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения. Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.


Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.Случаите на вербално насилие в Спешните центрове през 2018 г. са 214, на физическо насилие – 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения. Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в Центровете за спешна медицинска помощ и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения, съобщават от Министерство на здравеопазването.


Преди година след серия от нападения над медицински служители Българският лекарски съюз рестартира националната си кампанията срещу насилието над медици – #ПребориГнева, „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“. Мотото ѝ е „Добрата дума лекува“ и включва конкурс за снимки, придружени с текст, които да „говорят“ за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите.


„За съжаление, и днес сме свидели на различни случаи на агресия над медици – хората, които изпълняват най-хуманната професия. Наред с това, обаче в БЛС ежедневно получаваме писма с благодарност от пациенти, които топлят сърцата на лекарите и им дават сили. За това е време и добрата дума да е тази, която да се изправи срещу агресията“, заявиха от съсловната организация.