Нов тип портативна помпа за лечение на болестта на Паркинсон е достъпна у нас. Устройството, подаващо директно в гастроинтестиналния тракт тройна комбинация от медикаменти, вече е достъпно и в България. Одобрено е за реимбурсиране от Националната здравноосигурителна каса. 

 

Това стана ясно по време на дискусия между невролози, в присъствието на пациенти, проведена през месеца, посветен на борбата с болестта на Паркинсон - април.


 

Вече лечението с портативната помпа се прилага на пациенти в късна фаза на болестта на Паркинсон в експертните центрове за назначаване на терапия. Това са МБАЛНП "Свети Наум" , УМБАЛ "Александровска", Първа МБАЛ в град София и УМБАЛ "Свети Георги" гр. Пловдив.

 

30% от българите у нас се намират в късна фаза на заболяването. 1000 души са в последен. Късният Паркинсон има три метода на лечение в световната практика:  помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа. Затова портативното устройство е иновативен метод за лечение в България. 

 

Това е най-физиологичното лечение на късен Паркинсон досега, заяви акад. д-р Иван Миланов – председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“ в София. 

 

“Когато пациентите приемат таблетки Леводопа, настъпват пикове в серумната концентрация на лекарството, които увреждат рецепторите. Докато при новата помпена терапия Леводопа се подава на малки кванти и не уврежда рецепторите. 

 

Освен това комбинацията на Леводопа и още два медикамента, които забавят нейното разграждане, държи серумната концентрация на лекарството в постоянни нива. Ефектът при пациентите е много добър. Според тях с това лечение състоянието им се връща с 10 години назад“, обясни акад. Миланов.

През 2021 г. стартира програма за подкрепа на пациенти с късна форма на болестта на Паркинсон, припомни специалистът по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията д-р Георги Стефанов. 

 

Обучени специалисти дават техническа помощ при подготовка на необходимата медицинска документация за започване на лечението на пациентите.

 

Обучават пациентите и техните близки как да  използват помпата. Например как да се грижат за чистотата на стомаха, как да подменят йеюналната тръбичка, как да зареждат помпата, която дозира медикаментозното лечение и т.н. 

 

“Това е необходимо, защото в първите месеци пациентите винаги изпитват стрес и имат нужда от подкрепа за приложението на новата терапия“, допълва д-р Стефанов.

 

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над  6 милиона души в цял свят. В България болните са около 15 000.