Ново оборудване улеснява работата на медицинските сестри и санитарите в УМБАЛ Бургас при преместването на пациенти. Уредът е механичен и не налага вдигането на пациентите на ръце, което значително затруднява персонала. Част от оборудването вече е доставено в болницата и включва приспособления за трансфер на пациенти от болничното легло към носилка и обратно, както и за транспортиране от болничната стая до кабинетите за изследвания и консултации. Обновяването включва още универсален лифт за повдигане на пациента от легнало и седнало положение от болничното легло към носилка и медицинска инструментална маса с хидравлично повдигане на плота.


Оборудването е закупено по проект „Устойчива заетост за лицата с увреждания, служители на УМБАЛ-Бургас АД“, финансирано със средства на Агенцията за хората с увреждания по чл. 44, ал.1 от Закона за хората с увреждания. Общата стойност на проекта е 62 096 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.


„Обща цел на проекта е гарантиране на пълноценното и равноправно упражняване на правото на труд на хората с увреждания, работещи в болницата чрез закупуване на оборудване, подпомагащо изпълнение на преките служебни ангажименти на лицата от целевата група, заемащи длъжност санитари и медицински сестри“, съобщават от болницата. По проекта предстои и доставка на подопочистващи автомати, комбинирани хигиенни колички, сакодържатели и др.Само преди седмица екипът на УМБАЛ Бургас беше изненадан и с благороден жест. В края на януари младоженците Радина и Явор Вълканови  отказаха цветя на сватбата си, за да помогнат за лечението на децата в бургаската болница. Събраната сума те дариха на началника на Първо детско отделение д-р Борис Ангелов.


С нея ще бъде купена електронна бебешка теглилка и оборудване, което ще окомплектова пациентските монитори. То включва консумативи за електрокардиография, измерване на артериално налягане и нивата на кислород в кръвта.  Оборудването е неинвазивно, т.е. не причинява болка и дискомфорт.


Това е вторият подобен жест в лечебното заведение. В края на 2018 г. семейство  Жекови също дариха парите от своите букети на отделението. С тях бе извършена климатизация в интензивния сектор, където се лекуват най-тежко болните деца.