Нов метод на индивидуално колянно протезиране дава шанс за активен и пълноценен живот на пациенти с гонартроза. Модерната интервенция вече се прилага в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, а сред първите пациенти у нас, подложили се на процедурата е 48-годишна жена.


„Това е вторият пациент в страната, при когото прилагаме иновативната технология, по която работим от началото на годината. Предстои съвсем скоро да бъдат оперирани още 4 пациента, които са планирани и в момента ставите им се произвеждат в Швейцария. Убеден съм, че този метод ще се превърне в рутинна интервенция при нас в клиниката във Варна“, обясни доц. Калин Михов, ръководител на единствената клиника в България, която е сертифицирана и стандартизирана да извършва тази оперативна процедура и да използва този имплант.


По думите на варненския екип специалисти основната индикация за използване на иновативната индивидуална колянна става е при гонартроза, когато са изчерпани останалите възможности за лечение. Тя е решение особено при млади пациенти, нуждаещи се от пълно възстановяване на функцията и обема на движение на крайника, както и бързото възвръщане към активен начин на живот.Доц. Михов поясни, че напълно индивидуалната колянна протеза се произвежда на базата на триизмерен скенер по формата, размерите, радиуса и кривините на нормалното коляно на пациента преди да развие артрозата. Производственото време на импланта в Швейцария е между 3 и 4 месеца, като крайният продукт съдържа индивидуален специфичен инструментариум за резекция на костните краища и индивидуални проби, изцяло съобразени с анатомичните особености на пациента.


„Това гарантира сигурност, стерилност и намаляване на кръвозагубата при  извършване на имплантирането“ допълва доц. Калин Михов и обяснява, че пълното възстановяване на функциите на пациента става след 2-3 месеца, като  движението започва още в деня на операцията с помощта на патерици.


„До момента в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се осъществяваше индивидуално колянно протезиране, при което се изработва само специфичен инструментариум, който осигурява единствено прецизната резекция на ставните повърхности и заместването им с стандартни коленни импланти, които са с еднакви радиуси и кривини. Те не винаги прилягат точно и се налага да се използват различни техники на напасване и избор на по-малкия или по-големия имплант според ситуацията, но резултатът винаги е компромис между функцията и балансирането на колянната става“, разказа още доц. Михов.


През месец май в България се очаква да пристигне френският професор Мишел Бонин, който е председател на дружеството по колянно и тазобедрено протезиране във Франция и един от световните лидери в протезирането. Той ще извърши няколко демонстрационни операции по време на ежегодният конгрес на българското артроскопското дружество и дружеството по колянна хирургия.