Осемстотин осемдесет и три са новите случаи на лица с коронавирусна инфекция у нас през изминалото денонощие, към 28 септември 2022 г. Петдесет и шест от тях са установени с PCR, а 827 – с бързи антигенни тестове. 62,63 % от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас към момента е 1 257 149. От тях активни са 9 544. Излекуваните лица са общо 1 209 897. От тях 1 238 са регистрирани през изминалите 24 часа.


 

Общо 535 са пациентите с доказан Covid-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 39 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 121. От тях 80,17 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

 

Към момента у нас са поставени общо 4 544 630 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 1 719 от тях са приложени през изминалото денонощие.

 

Междувременно Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагане на бустерна доза от адаптирани иРНК ваксини срещу Covid-19. 

 

Показани за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

 

Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

 

Бустерна доза от адаптираните ваксини да си поставят гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

 

Към момента в страната са доставени количества от трите адаптирани ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е създадена организация от 3 октомври адаптираната ваксината Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции.