За пореден ден броя на излекуваните в страната е по-голям от броя на новозаразените. По данни на Националния оперативен щаб за вчерашния ден от общо 1450 изследвания, новите случаи на коронавирус са 41, като от тях в болница са 11. „Броят на излекуваните пациенти е 42. Отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев.


Общият брой на доказаните случаи е 2372. Увеличението е с 1,8%. Като активните случаи са 1478. 8 от новите случаи са в София. Двама са в УМБАЛ „Александровска“, в ИСУЛ „Царица Йоана“ - 1, в „Пирогов“ също 1, а на домашно лечение са 4-ма.


Най-засегната област остава Софийска област и София-град. Там случаите са общо 995, от които 126 са в болници, 19 на интензивно лечение.
„Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи“, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев и добави, че има ново клъстърно заразяване в завод за авточасти в Пазарджик.„Заразени са 17 души, но по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, и тогава тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни още той.


От потвърдените през изминалото денонощие случаи един е установен при медицинска сестра от Кнежа. Така общият брой на медицинските служители у нас, при които е констатиран новият коронавирус, става 249.


Общо 125 са починалите, при които е доказан COVID-19, като пет са смъртните случаи от последното денонощие. В „Пирогов“ е починал мъж на 78 години. Той е страдал от диабет. В Пазарджик са починали двама души – мъж на 67 години и жена на 67 години. В Стара Загора е починала 51-годишна жена с онкологично заболяване. В Ямбол е починал 88-годишен мъж. Пациентът е прекарал инсулт.


„Забелязваме, че обществото много се говори, че у нас смъртността е малка не защото навреме са взети мерките и защото са малко болните, а защото нямаме много възрастни хора. На тези хора ще кажа следното: До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини, които подчертавам от известно време.


Първата причина зависи от броя на вирусите, с които си се заразил. Ползваш ли предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат твоя организъм.


И второто много важно нещо за хода на инфекцията и изхода, това е броят на рецепторите в твоите органи, в които ще се залови този вирус. Оказва се при децата тези рецептори са много по-малко от тези на възрастните в дихателната система. Затова децата почти нямаха клинична проява на заболяването“, обясни експертът.

 

Планира се голямо проучване в Националния център за заразни и паразитни болести, финансирано от от държавата, с което да се установи доколко коронавирусът в страната се е изменил, тъй като при пренасянето му от човек на човек води до мутации.