Правителството реши да одобри по-строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Това стана ясно на извънредния брифинг в Министерски съвет днес.

 

Те влизат в сила в полунощ на 27-ми срещу 28-ми ноември и ще важат до 21-ви декември.


 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българският лекарски съюз също излязоха със становище, че подкрепят по-строгите мерки за овладяване на растящата заболеваемост от Ковид-19, които бяха предложени от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

Мерките предвиждат да се преустановят присъствените занятия във всички образователни институции - детски ясли, градини, училища, университети, езикови центрове и центрове за извънкласни дейности.

 

Басейните ще продължат своята дейност. Всички спортни мероприятия се преустановяват, както и посещенията във фитнес зали.

 

Преустановяват се конференции, обучения, семинари, групови културни мероприятия, с изключение на посещенията в театрите, които ще бъдат позволени при запълване на 30% от капацитета на местата и при стриктно спазване на мерките.

 

Частните мероприятия и празненства са позволени до 15 човека.

 

Заведенията за хранене ще бъдат затворени, допуска се само доставката на храна. 

 

Спират се посещения и в игрални зали, нощни заведени и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

 

Прекратяват се организираните екскурзии в страната и чужбина.

 

Разкриват се три нови центъра за набиране на кръвна плазма в Пловдив, Плевен и Стара Загора, стана ясно още на брифинга. Досега имаше такива само в София и Варна.

 

4382 са новите случаи на коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. Те се равняват на 42% от направените 10 474 PCR теста.

 

Вчера са починали са 157 пациенти с коронавирус и 3226 от началото на пандемията. В болници се лекуват 6 365 души, а от тях 392 са в интензивни отделения.

 

С коронавирусна инфекция са 5126 медицински служители, като 182 са новите случаи за последните 24 часа, което утежнява допълнително проблема с недостига на персонал в болниците в страната.

 

Болните в момента медицински специалисти са над 2000, стана ясно на извънредния брифинг днес.

 

Бюджетът на НЗОК, който бе одобрен от парламента вчера, предвижда лекарите, медицинските сестри и специалистите по здравни грижи да получават държавна премия към заплатите си по време на пандемията.

 

Заплашени от глоби ще са болниците, които не изпълняват заповедите на здравния министър за преструктуриране, разкриване на легла и командироване на здравни специалисти.

 

Контролът и глобите ще бъдат налагани от РЗИ. При първо нарушение глобата ще е от 3 до 10 хил. лева, а при второ ще се прекратява договора на НЗОК със здравното заведение за срок от три месеца.

 

Изпълнителите на извънболничната медицинска помощ също ще са задължени да работят с пациенти с Ковид-19 от началото на 2021 г. При отказ от изпълнение те също ще подлежат на санкции.