Потвърдиха се три нови случая на свински грип у нас, съобщиха от Пресцентъра на Министерство на Здравеопазването.  Заболелите са майка и дете, завърнали се наскоро от САЩ , и друго дете, имало контакт с тях. Три дни след връщането им в България майката и детето появяват първите симптоми на грипно заболяване. Семейството е потърсило медицинска помощ веднага.
След консултация със специалист по инфекциозни болести е извършено необходимото епидемиологично проучване и вземане на проби за вирусологично изследване. Болните са под лекарско наблюдение, в добро клинично състояние.
Открити са и се изследват лица имали пряк контакт с майката и детето. Предприети са необходимите мерки по отношение на тях, взети са проби, които са насочени към Националната референтна лаборатория по грип.Днес министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще посети майката и детето в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Проф. Стоян Киркович”, Стара Загора. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията. Оттам информираха, че през последните 10 дни се наблюдава значително интензифициране на разпространението на новия вирус