Новите технологични решения могат да доведат до пълното оптимизиране на процесите в Изпълнителната агенция по трансплантация и да сложат ред в базата й от данни. Това заяви в предаването UpDate по Bloomberg TV софтуерният инженер в IBM Джанани Джанакираман. Tя бе у нас във връзка с проект на доброволчески начала, свързан с иновации в здравния сектор. 

 

„Не знам дали българите са наясно, но има организация, която управлява всичката информация за трансплантациите, за органите, проблемите в тази сфера и асистираната репродукция. Това е огромен обем от данни в сферата на здравеопазването. Управлението на данни е много трудно, но това е единствената агенция в България, която управлява тези данни“,  обясни тя. 


 

„Прекарах последния един месец в България, като част от IBM Corporate Service Corps. Тази инициатива е на IBM и има за цел извършването на филантропска дейност в полза на обществото. Компанията изпраща екипи от около 12 различни страни по целия свят за 1 месец“, разказва още  Джанакираман. Тя и още 6 души от различни държави проследявали от къде идват и как се разоределят разлини данни от потока на информация, постъпващ в Изпълнителната агенцията по трансплантация. 

 

Най-големият проблем, с който се сблъсква екипът на Джанани Джанакираман, е това, че информацията в агенцията постъпва в различни формати. „Хората все още изпращат много хартиени документи, има много документи, които разполагат с подписи, има процедури по закон ...“, посочва софтуерният специалист. Според нея е важно да се запази цялостта на данните, защото информацията идва от различни места и на различен носител. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите от проучване, проведено в САЩ, показва, че 89% от респондентите са заявили, че искат да имат достъп до здравна информация по дигитален път. Само в САЩ потребителите на смартфони са около 222 млн. души, а мобилните приложения в сферата на здравеопазването са над 160 хил. 35 млн. души използват устройства за следене на здравните показатели, а 29 % разчитат на пациентски портали. У нас много по-малко пациенти имат достъп до информация по дигитален път. Джанани Джанакираман е категорична, че българската здравна система е готова за промяната, която носят новите здравни технологии.
 
Още от разговора може да видите във видеото: