Болниците спират от днес плановия прием на пациенти и плановите операции в областите, където има над 120 болни от коронавирус на 100 хил. души.

 

Заповедта на здравното министерство дойде, след като броят на пациентите с коронавирус, които се лекуват в болница, се утрои през последните четири седмици.


 

Той е нараснал до 2 036 души към 25 октомври в сравнение с около 700 души преди месец.

 

Само за последната седмица броят на пациентите с Ковид-19 в интензивно отделение се е удвоил до 146 души.


Здравното министерство разпореди още областите, в които заболеваемостта надскочи 120 души на 100 хил. население, да разкрият отделения за лечение на Ковид-19 с минимум 10% от общия брой болнични легла, с които разполагат.

 

В областите, където има заболеваемост от 60 до 120 души на 100 хил. население, също се преустановяват плановите операции.

 

Тези лечебни заведения са задължени да разкрият отделения за лечение на коронавирус с поне 5% от общия брой легла, с които разполагат.

 

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, както и за диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания.

 

Забраната няма да обхваща и дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

 

Заповедта на здравния министър ще бъде в сила до края на ноември.

 

В нея се посочва също, че местните власти трябва да следят за спазването на противоепидемичните мерки. В зависимост от развоя на епидемията на местно ниво, кметовете ще имат право да въвеждат допълнителни мерки.

 

Миналата седмица правителството направи задължително носенето на маски на открито и закрито при определени условия.

 

327 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, а общият брой на заразените у нас достигна близо 38 хил. души.

 

14,5% изследваните за коронавирус са дали положителни проби.

 

На първо място по брой новозаразени са София - 125, Благоевград - 31 и Търговище - 25.

 

Излекуваните за последното денонощие са 122, а починалите са 10.