„Според статистиката почти не минава ден без проява на агресия спрямо медицинско лице. Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси, да ти помогне и да облекчи страданието ти“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на пресконференцията по повод рестарта на националната кампанията на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“. Министерството на здравеопазването е партньор на инициативата, чието мото тази година е „Добрата дума лекува“.


За тежки посегателства срещу медицински лица за периода 2011 - 2013 г. са повдигнати 10 обвинения, като две от тях са завършили с ефективна присъда. За периода 2014 - 2016 г. са повдигнати 11 обвинения, от които едно е завършило с ефективна присъда. По данни представени от председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров новообразуваните производства за проявена агресия спрямо медицински лица за 2017 г. са 37, а за 2018 г. – 26, като две от тях са завършили с ефективна присъда.


По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 на физическа агресия в центровете за спешна медицинска помощ, а в лечебните заведения са регистрирани близо 227 случая на вербална и 34 на физическа агресия. „Една от мерките, които Министерство на здравеопазването предприе, е подписването на споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването, с което да се създаде алгоритъм за предприемане на незабавни действия за привличане под отговорност на лица, проявили агресия спрямо медици“, посочи зам.-здравният министър, като допълни, че са проведени срещи в 28-те области с всички районни прокуратури и регионални здравни инспекции относно създаването на организацията за бърза реакция при престъпления срещу медици. Пенков припомни, че за ограничаване и справяне с агресията спрямо медицински лица от центровете за спешна медицинска помощ линейките са снабдени с мобилни паник бутони, които могат да бъдат пренасяни от екипите на спешна помощ. Освен това се провеждат редовни инструктажи и обучения как медиците да работят и реагират в условия на агресия.Като последващи действия зам.-здравният министър посочи, че Министерството на здравеопазването ще монтира охранителни камери в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ, за да може при евентуална проява на агресия, разследващите да използват видео записите за по-бързо установяване на агресорите.