Качествено нов тип терапии за нелечими заболявания като Алцхаймер, хемофилия тип В, онкологични заболявания, резистентни на антибиотиците инфекции и др., обещават от фармацевтичния сектор. В момента се изпитват около 300 подобни терапии, от които 111 са в онкологията, а около 40 – в последна фаза на клинични изпитвания.


Това означава, че могат да влязат в употреба след по-малко от 5 години, разкриха експерти от фармацевтичния сектор по време на семинара „Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще променят света“, #НямаДаСпрем в името на живота“, организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).


През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) алармира, че антибиотичната резистентност нараства, като само в Европа около 25 000 души умират всяка година от инфекции с резистентни причинители. „Срещу такъв тип микроорганизми се разработват антибактериални моноклонални антитела, които са част от новата тенденция за прицелна терапия“, съобщи д-р Маргарита Строкова от „Глаксо" и припомни, че след 80-те години на ХХ в. не е създаван нов антибиотик. По думите й се очаква този тип терапия да понижи разпространението на устойчиви на сегашните антибиотици микроби и да намали разходите за борбата с тях. 


Нови генни терапии дават надежда и на болните с Алцхаймер. Те са базирани на напредъка на генетичните проучвания и електронната обработка на данните, коментира д-р Михаил Михов от „Амджен“. Насочени са срещу образуването на дефектен белтък в мозъка, който убива неврони – същността на Алцхаймеровата болест. 


Между 80 000 и 100 000 са хората с болестта на Алцхаймер у нас, а в Европа 10,5 млн. души имат деменция. Над 5000 евро годишно са преките разходи за човек с болестта на  Алцхаймер у нас, докато в Чехия например са над 12 000 евро.


Разработването и внедряването на новите генни терапии е от изключително значение и за болните от хемофилия. „При рядката форма на хемофилия тип Б например, където към 60% от болните са в тежка форма със спонтанни животозастрашаващи кръвоизливи и се налага лечение с вливане на кръв, чрез която се доставя липсващият на болните кръвен фактор 9, на всеки 3 до 7 дни. Това струва около 6 млн. евро за доживотно лечение на човек“, обясни д-р Светослав Ценов от „Астелас“. Очаква се новите терапии да направят пробив в лечението като „поправят“ дефектния ген.