От началото на годината до 11 май у нас са открити нови 88 случая на ХИВ, с което носителите на инфекцията в България от 1986 г. до сега стават 3571.

 

Това показват данни от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, публикувани от Министерството на здравеопазването. За сравнение, през 2020 г. новите случаи са били общо 183.


 

Заразяването се е случило по сексуален път при 92% от новооткритите, а над 6% са се заразили след инжекционна употреба на наркотици.

 

Данните на здравното министерство се публикуват по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на месец май. Той се отбелязва от 1992 г. в подкрепа на живеещите със СПИН.

 

През 2020 г. от ХИВ/СПИН са починали 28 души у нас. Към 31 март общо 1850 души се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1825 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

 

През април данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показаха, че новите случаи на СПИН у нас са се увеличили с над 50% през 2019 г. спрямо предходната година.

 

Според изданието Politico много от тях се откриват твърде късно, защото страната ни не успява да се справи с мерките за превенция на СПИН след края на финансирането от Глобалния фонд през 2017 г.

 

Според проучването на изданието България върви в грешна посока по отношение на мерките за тестване, което води до късно диагностициране. Около половината от всички нови случаи на СПИН се откриват години след инфекцията.

 

По данни на здравното министерство 270 000 души у нас са се изследвали за вируса на човешката имунна недостатъчност – или ХИВ, през 2020 г.

 

Най-засегната от ХИВ вируса е възрастовата група от 30 до 39 години. В нея попадат 34% от всички новозаразени, следвана от възрастовата група от 20 до 29 години, в която попадат 30% от носителите на ХИВ-вируса.