В деня на падането на извънредно положение в страната, обявено поради заплахата от COVID-19, Националният оперативен щаб съобщи за нови 65 случаи, от 1387 изследвани в последните 24 часа. Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас е 2069. Излекуваните лица са 499, допълни секретарят на оперативния щаб доц. Димо Димов. 


От новите 65 случаи на новия коронавирус, положителните проби са установени в Благоевград – 8; Видин - 6; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Перник - 3; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 3; Русе – 1; Сливен – 4; София – 24; Ямбол - 6.

 


Има 9 нови случаи на деца.

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, са 365. От тях 51 се намират в интензивни отделения.


225 са медицинските служители у нас, при които е потвърден COVID-19. Установени са 7 нови случая, от които 3 са в Пазарджик, 2 в Плевен, 1 в Пловдив и 1 в Сливен. 


Вече 96 са починалите, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от артериална хипертония и е бил с операция заради злокачествено заболяване. Доц. д-р Димов съобщи още за починал мъж на 43 години от Пазарджик с придружаващи заболявания - диабет и в последствие развитие на усложнения и за починала жена на 83 години в МБАЛ - Враца.

 

Пациентката е от дома за стари хора в град Кула. Придружаващите ѝ заболявания са исхемичен инсулт, онкологично заболяване и язва на стомаха. По информация на БНР състоянието ѝ рязко се е влошило и е била интубирана. Другите четирима възрастни с коронавирус са в добро състояние. Пробите от PCR тестовете на медиците, които се грижат за тях, са отрицателни.


Средната възраст на починалите е 66 години и 8 месеца.


На Балканите няма промяна в разпространението на коронавируса. По данните на щаба и днес са регистрирани 1700 нови случая в Турция, 190 в Румъния и 67 в Сърбия. Република Северна Македония регистрира 10 нови случая, а Албания - 4.