За 53 нови случая на коронавирус, от които 25 са настанени в болница, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски на сутрешен брифинг. Общо 1778 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, а доказаните нови случая са в областите Перник, Враца и София. Лабораториите продължават да работят.


Коментарът на проф. д-р Мутафчийски за нарастващия брой заразени през последните няколко дни бе, че здравната система все още може да се справи с тази заболеваемост и призова гражданите да носят маски в магазините, транспорта и всички затворени помещения, както е споменато в заповедта на министъра.


В момента общо 353 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 38 са в интензивни отделения и клиники. Досега 52 931 са направените проби, т.е. 7 562 на 1 млн. население.Изследванията в трите вида социални домове - за стари хора, за психически увреждания и резидентния тип открити жилища, продължават. Там има над 15 хиляди домуващи без персонала.


Очаква се то да продължи около седмица, като всички са концентрирани във Видинско. По думите на доц. д-р Ангел Кунчев при повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала. „Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, каза доц. Кунчев.


Медицинска сестра от „Пирогов“, е заразена с коронавирус, така общия брой на заразените медици става 192 души. Проф. д-р Мутафчийски посочи, че независимо от използването на индивидуални предпазни средства, а те са задължителни в болниците, има съответен риск персоналът да бъде заразен. „В COVID-отделенията заболеваемостта е по-малка отколкото в отделните отделения“, отбеляза ген. д-р Мутафчийски.


У нас 84 българи загубиха живота си след заразяване с COVID-19 – 4,6% е смъртността у нас. В областната болница във Велико Търново е починал мъж на 67 години. Пациентът е страдал от диабет, хронична бъбречна недостатъчност и хронична сърдечна недостатъчност. В МБАЛ Ямбол е починал 70-годишен мъж, който е страдал от хронична обструктивна белодробна болест.


Експертите от щаба коментираха и лечението на коронавирусната инфекция с кръвна плазма, което в момента се прилага само във Военномедицинска академия (ВМА), защото има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела.
Лечението вече е приложено при двама пациенти и за съжаление преди 3 дни е починал единият от тях. Той обаче е бил с редица съпътстващи тежки заболявания, като левкемия. „Вторият пациент се чувства добре, вече е екстобиран, храни се и е контактен“, обясни ген. Мутафчийски.


Доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че използването на плазма ще се разшири след като заработи Центърът за трансфузионна хемателогия и неговите пет клона. А директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов заяви, че по-голямата част от изследваните за антитела в болницата имат такива и ако желаят могат да дарят кръв. „Оказа се, че при 91 наши пациенти има изградени антитела, така че това е таргетната група, която колегите след това ще преценят, кой от тях може да бъде дарител и ако има и ако има такова желание, ще бъдат призовани да дарят“.


По повод възобновяването на трансплантациите от щаба заявиха, че в момента се изготвят протоколите и са почти готови. Ще се задействат след като се появи подходящ донор.


Припомняме, че от 00:00 часа на 6 май 2020 г. беше преустановена дейността на контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Със същата заповед отпаднаха и по-строгите мерки за влизане и излизане от София.