Общо 51 от изследваните през изминалото денонощие 1794 проби за коронавирус, са с положителен резултат. По данни на Единния информационен канал за разпространението на COVID-19 у нас, разпределението по области е Варна - 1; Велико Търново - 1; Добрич - 1; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Пазарджик - 2; Плевен - 7; Пловдив - 1; Разград - 1; Сливен - 8; София област - 2; София град - 16; Стара Загора - 3; Шумен - 3; Ямбол – 1.


Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 3341, като към момента 1381 от тях са активни. 1784 са излекуваните лица, от които 54 са регистрирани през последното денонощие.


С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 253 пациенти, 14 от които са настанени в интензивни отделения и клиники.Общият брой на медицинския персонал, при които е констатиран COVID-19, е 322. Четири нови случая са установени за последните 24 часа, като един е на лекар, а три – на медицински сестри.


Починалите у нас, при които е бил доказан COVID-19, са 176. За изминалото денонощие са регистрирани 2 нови случая - мъж на 41 г. с пневмония и белодробна дихателна недостатъчност и жена на 82 г. с множество придружаващи заболявания.


Вчера станаха ясни резултатите от проведеното официално проучване по метода ELIZA в Пловдив. Данните показват, че едва 1% от пловдивчани са изградили антитела срещу коронавируса, съобщи БНТ.


Сред рисковите структури процентите са между 3 и 4, коментира резултатите главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който даде висока професионална оценка на екипа, направил изследването. То обхвана 660 точки на Пловдив във всичките 6 района на града. Повече от 1100 души са се съгласили да участват, но само 553-ма са дали кръвна проба.


Данните от срезовото проучване показват, че от членовете на отделни домакинства носители на антитела са 6-ма. В групата на медиците също са 6, а в категорията на доброволно изследваните - 7 човека.


„Ако приемем че 2% е средният процент, това означава че 98% от хората в Пловдив са податливи на инфекцията. И ако се срещнат с вируса, ще се случат проблеми“, заяви доц. д-р Ангел Кунчев и отхвърли теорията на доц. Мангъров за „стадния“ имунитет.


В извадката с резултатите от Пловдив са включени и данните от 20 семейства в квартал „Столипиново“ и 10 в „Шекер махала“. Всички те са отрицателни за коронавирус.