В най-кратки срокове, в столичните УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Университетска болница „Лозенец“, в Регионална здравна инспекция София и в една от болниците в Плевен ще бъдат разкрити нови, референтни лаборатории за изследване на COVID-19. Персоналът вече се обучава.


За последното денонощия 37 са новите положителни проби, с които заразените с коронавирус в страната вече са общо 449. Това заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. От тях настанени в болници са 27, изследвани са 556 проби.


Новата област на разпространение на вируса е Видин – мъж на 56 години. В София до 16 часа има 8 случая, в „Александровска“ - 2, в „Токуда“ - 1 и амбулаторни пет. След 16 часа има още 12 случая: в „Пирогов“ - 5, в Института на МВР - 2, Инфекциозна болница - 4. Общият брой на новите случаи в София е 20.В Благоевград има 3 случая, които са от Банско, в Смолян има 4 случая. Във Варна в болница „Света Марина“ има 2-ма мъже - на 26 и 43 години, и едно момиче на 9 години. В Добрич има двама амбулаторни - мъж на 35 години и жена на 30. В Пловдив има една жена на 53 години. В Пазарджик има една жена на 55 години в УМБАЛ Пещера. В Монтана има мъж на 53 години. Във Велико Търново има една жена на 75 години в областната болница. 


Излекувани са общо 25 души - 18 мъже и 7 жени. Най-младият изписан пациент е на 27 години, а най-възрастният - на 80. Средната възраст на излекуваните е 45 години.


Припомняме, че има нови двама починали пациенти с COVID-19 за последното денонощие - единият е на 57 години в Кюстендил, другият е мъж на 40 години в „Пирогов“. 10 са общо починалите - средната възраст на починалите спадна на 61 години.

 

По отношение на починалия 40-годишен мъж в „Пирогов“ от щаба заявиха, че се смята, че не е починал от пневмония, а от белодробна емболия, защото смъртта е настъпила внезапно.


167 души са хоспитализирани към момента, от тях 17 са интензивните случаи.


Продължава изследването на депутатите, като във ВМА са направени 92 проби, от които има две съмнителни. В другата болница са направени също 92 проби, които са отрицателни. Продължава и изследването на 1000 служители на МВР – вече са направени 200 теста, които са отрицателни, заяви проф. д-р Мутафчийски.