Пореден скок на новодиагностицираните с новия коронавирус отчита Националната информационна система. За последното денонощие новите случаи с COVID-19 у нас са 330, при направени 6183 PCR теста. Разпределението по области е Благоевград - 35; Бургас - 16; Варна - 59; Велико Търново - 4; Видин - 2; Габрово - 14; Добрич - 18; Кърджали - 2; Кюстендил - 13; Пазарджик - 7; Перник - 4; Пловдив - 30; Разград - 1; Русе - 10; Силистра - 6; Сливен - 4; Смолян - 9; София област - 9; София град - 75; Стара Загора - 7; Хасково - 1; Шумен - 1; Ямбол - 3.


Общо 9584 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България, като 4620 от тях са активни. 4643 са излекуваните, от които 122 са регистрирани през изминалото денонощие.


В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 642-ма пациенти с доказан COVID-19. От тях 24 се намират в интензивни структури. 
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са 585. Нови 11 случаи са регистрирани през последните 24 часа - 2 от тях са установени при лекари, 6 - при медицински сестри, 2 - при санитари и 1 - при друг медицински персонал.Починалите, при които е бил доказан COVID-19, са 321. Новите случаи от изминалото денонощие са 8 - жена на 55 г. със сърдечно заболяване, мъж на 62 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 67 г. със сърдечно и онкологично заболяване, жена на 66 г. с диабет, мъж на 57 г. със сърдечно заболяване и диабет, жена на 67 г., за която няма информация за придружаващи заболявания, жена на 59 г. със сърдечно заболяване, диабет и хронично белодробно заболяване, мъж на 80 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване.


С решение на гръцкото правителство, от 22 юли до 23.59 ч. на 4 август 2020 г., се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, както и временна забрана за влизане на лица на гръцка територия през сухопътните връзки, с изключение на гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция, товарни камиони за превоз на стоки и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи.


Влизането и излизането от страната по отношение на посочените случаи се разрешава единствено през следните ГКПП: Какавя, Кристалопиги, Евзони, Промахон, Нимфеа и Кипи. Влезлите в Гърция, съгласно условията, посочени в подточка (в), и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново на територията на Гърция до изтичане на срока на забраната - 23.59 ч. на 04.08.2020 г. Лицата по подточка (а), които напускат Гърция и желаят да се завърнат в страната за времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин, като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.


Специално през ГКПП „Кулата – Промахон“ се разрешава влизането и на лица извън обхвата на посочените изключения, като се запазват досегашните изисквания за отрицателен PCR тест. От МВнР напомнят, че влизането на туристи в Гърция е възможно единствено през ГКПП „Кулата–Промахон“.