227 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

227-те клинични проби са взети до 10-ти, януари, 2022 г. в 40 лечебни заведения от 18 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в областите, както следва: София-град – 130; Русе – 28; Бургас – 13; Пловдив – 13; Перник – 7; Велико Търново – 5; Пазарджик – 5; Варна – 4; София-област – 4; Габрово – 3; Сливен – 3; Благоевград – 2; Кюстендил – 2; Монтана – 2; Плевен – 2; Смолян – 2; Стара Загора -1; Хасково – 1.


 

От общо изследваните 522 клинични проби със SARS-CoV-2, 43.5% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56,75% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с Covid-19 до 10.01.2022 г. и са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

 

Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

 

Припомняме, че този януари, 2022 г., Световната здравна организация за Европа заяви, че повече от половината европейци вероятно ще се заразят с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон през следващите 6 до 8 седмици.

Повече от половината население в Европа са на път да се заразят с коронавирусния вариант Омикрон през следващите два месеца, ако инфектирането продължи с настоящите темпове, уточняват от СЗО.

 

„При тези темпове Американският институт за здравни показатели и оценки (The Institute for Health Metrics and Evaluation) прогнозира, че повече от 50 % от населението в региона ще бъде заразено с Омикрон през следващите шест до осем седмици“, коментира регионалният директор на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от DW.

 

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия. Клуге отбелязва, че в 50 от тях са потвърдили случаи на варианта на Омикрон.

 

Според Световната здравна организация към 10-ти януари, 2022 г., 26 от тези страни са съобщили, че над 1% от населението им „се заразява с Covid всяка седмица“.

 

Клуге подчертава, че „одобрените ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания и смърт, включително за омикрон“.

 

Източници:

Coronavirus digest: Omicron likely to infect half of Europe in 2 months | News | DW | 11.01.2022