През последните 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 1220 проби, 19 от които са дали положителен резултат. Тези данни изнесоха тази сутрин от Националния оперативен щаб.


Към момента в България са регистрирани 2538 случаи на новия коронавирус. 1271 са активните случаи. Излекувани са вече 1123 лица.


Потвърдените за изминалото денонощие случаи, са разпределени в Пазарджик - 3; Сливен – 3; София – 2; Шумен – 2; Ямбол - 9. При медицински служители с потвърден COVID-19, са общо 259 души. Установен е нов случай на медицинска сестра в Сливен.От началото на епидемията 144 са починалите у нас, при които е констатиран новият коронавирус. През последното денонощие са починали 4-ма души. В Пета МБАЛ-София е починал мъж на 78 години. Няма данни пациентът да е страдал от придружаващи заболявания. В Сливен е починал мъж на 78 години с диабет и исхемична болест на сърцето. В УМБАЛ "Стара Загора" е починал 62-годишен мъж, който е имал аденом на простатата. Последният съобщен смъртен случай е на жена на 66 години от Пазарджик, която е била на лечение в Пловдив и там е издъхнала. Пациентката е страдала от диабет.


От вчера се отменя карантината на част от хората, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19.


Под карантина остават всички лица, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли на територията на България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия.


Всички хора, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.