Броят на заразените с Ковид-19 у нас продължава да расте. За последното денонощие са отчетени 2 243 нови случая, а настанените в болница пациенти са вече 2 130.

 

От началото на тази седмица броят на заболелите се е увеличил с 4 839.


 

Само за три дни нови 148 медицински служители са се заразили с коронавирус. 

 

Броят на медицинските лица, които са се заразили, вече възлиза на 2 020 от началото на пандемията.

 

От тях 743-ма са лекари, а 667 са медицински сестри, фелдшери, акушерки и лаборанти.

 

19 медици загубиха битката с болестта през тази година.

 

Според специалисти от Националния оперативен щаб повече от 2 хил. нови случая дневно биха били непосилни за здравната ни система.

 

На този фон Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – БАПЗГ, отправи в писмо до медиите тревожен призив да се спазват противоепидемичните мерки.

 

Нарастващият брой новозаразени с коронавирус е сериозно предизвикателство заради големия недостиг на здравни служители и натрупалата се сред тях умора.

 

Само недостигът на медицински сестри в здравната система се оценява на минимум 30 хил., по думите на председателя на БАПЗГ Милка Василева.

 

От асоциацията призовават всички, които все още не спазват обявените противоепидемични мерки, да го направят, за да покажат отговорно гражданско поведение както към хората, с които се срещат, така и към медицинските специалисти.

 

Заболеваемостта сред медиците води до претоварване на работещите в лечебните звена и обостря още повече проблема с недостига на медицински кадри.

 

Секторите за пациенти с коронавирусна инфекция се увеличават и се налага на помощ да идват медицински специалисти от други лечебни звена, както и студенти-доброволци от медицинските университети.

 

От асоциацията на специалистите по здравни грижи призовават за съпричастност към техния натоварен труд и рисковете, които носи.

 

„Нека светлинките в ръцете на медиците, които излязоха пред спешните отделения на болниците ни накарат да спазваме посочените от експертите мерки! Да носим защитни маски! Да спазваме необходимата дистанция! Да не забравяме за редовната дезинфекция! Желязната дисциплина не е диктат, а пътят да се справим с бедствието!“, се посочва в тяхната позиция.