Ваксина, която ще обхваща почти всички щамове на грипния вирус, включително и този на птичия грип, може да бъде достъпна след около 2 години. Учени изолираха антитела, които атакуват слабото място на повечето вируси. Това се оказа, че е областта под "главата" на вирусната частица, пише списание Nature Structural and Molecular Biology.

 

Една от причините за сравнителния неуспех при имунизирането с противогрипни ваксини е голямата изменчивост на патогенния причинител и изплъзването му от имунната ни система.


 

При изследвания върху мишки е установено наличието на антитела, които предпазват от заболяване при контакт с H5N1 щама, дори и при приложението им 3 дни след заразата. Те могат да бъдат получавани бързо и в големи количества, а само еднократното им приложение, в комбинация от антивирусни средства, може да се използва за задържане на вируса през 4 до 6-те месеца, които ще отнемат създаването на достатъчно количества ваксини.

 

Това проучване обещава развитие на проекта в средство за контрол и лечение на сезонните грипни заболявания, но и на евентуална пандемия, за която се говори в последно време, казва д-р Антъни Фочи, директор на Американския национален институт по алергология и инфекциозни болести. Според него моноклонални антитела, съчетани с антивирусни медикаменти, са удачен вариант за предотвратяване на пандемия, докато станат достъпни и ваксини.