Нова лаборатория за PCR диагностика за COVID-19 разкрива УМБАЛ „Александровска“. Тя ще бъде локализирана в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки.


Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват. Дневно ще бъдат обработвани приблизително 250 проби.


Клиниката по клинична имунология от 2010 г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се провежда вътрешен качествен контрол на персонал, апаратура и реактиви. Работещите в Направлението са преминали съответните обучения, участват в редица национални и международни проекти, и разполагат с различни сертификати, свързани с молекулярно-биологичната диагностика.Темата за тестването коментира и председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в „България сутрин“. Според него ключът към ефикасното справяне с COVID-19 е масовото тестване. В Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с инфекцията, стана ясно от думите му.


„Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий. Медиците, които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. Миналата седмица подобна ситуация имаше във видинската болница. На 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус, им бяха изхвърлени пробите“, заяви още Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


Здравният специалист коментира и противоепидемичните мерки в страната, които според него са по-скоро превантивни, отколкото наложителни. „Епидемия може да бъде обявена, ако на 10 000 души 200 са болни. У нас цифрите са различни“, разказа д-р Кацаров.