Премиерата на най-новата книга на Пациентска организация „Глаукома“, която е посветена на зрението, ще се състои на 8 октомври, когато се отбелязва Световния ден на зрението.

 

Пациентска организация „Глаукома“ и Национална кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование са предвидили безплатен екземпляр от книгата и подаръци за всички посетители.


 

Събитието ще се проведе от 15 ч. в Културен дом „Средец“.

 

В книгата на достъпен език своя отговор получават редица въпроси, сред които „Вреди ли компютърът на зрението?“, „Как да пазим очите през лятото и зимата?“ и „Влияе ли пушенето на очите“?

 

Темите ще бъдат представени от офталмолога д-р Бисера Самсонова, медицински редактор на книгата. Илюстрациите са на фотографа Асен Зидаров, който също е диагностициран с глаукома, но въпреки това продължава да радва публиката с красотата на своето изкуство.

 

Събитието е с вход свободен и ще се проведе при спазване на всички мерки за ограничаване епидемията от коронавирус. Посетителите трябва да бъдат с маски, маски са осигурени и на място.

 

Местата са ограничени, затова е необходимо предварително записване на тел. 02 856 34 89 от 10.30 до 14,30 ч.

 

Световният ден на зрението, който тази година се отбелязва на 8 октомври, има за цел да насочи вниманието на световната общност върху слепотата и различните увреждания на очите. Тази година той се провежда под надслов „Надежда за очите“.

 

По данни на Световната здравна организация 1 млрд. души по света страдат от влошено зрение, което може да бъде предотвратено. Влошеното или липсващо зрение има значителни и дълготрайни ефекти върху всички аспекти на живота, включително взаимодействие с общността, достъп до обществени услуги и възможности за учене и работа.

 

Намаленото зрение може да се причини от няколко фактора, включително диабет и трахома, травма на очите или очни заболявания като катаракта, макулна дегенерация и глаукома.

 

По-голямата част от хората с увредено зрение са на възраст над 50 години, загубата на зрение обаче може да засегне хора от всички възрасти.