Специлистите от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия (ВМА) вече разполагат с апаратура от най-висок клас, осигуряваща прецизен контрол на работа, по-ефективни и щадящи манипулации върху черния дроб.


„Това е първата ултразвукова хирургична аспирационна система показанa за чернодробни операции CUSA, която ограничава кървенето, като запазва съдовете и другата здрава тъкан“, поясни проф. д-р Никола Владов, ръководител на клиниката.


По думите му CUSA намалява загубата на кръв по време на процедурата, прецизно поддържа целостта на кръвоносните съдове, без да ги уврежда, гарантира безопасност без да се удължава времето на операцията. „Множество са ползите за самия пациент при различните оперативни процедури: използва се както при „безкръвни”, така и при отворени операции, нямалява големината на оперативните рани, както и нуждата от кръвопреливане, намалява броя на усложненията и намалява продължителността на болничния престой“, поясни още проф. Владов.Иновативната система е създадена за прецизна и атравматична чернодробна хирургия, включително за отстраняване на доброкачествени и злокачествени тумори, отстраняване на други нежелани тъкани, при чернодробни трансплантации и при детски оперативни интервенции.

 

Оптимизира отстраняването на тъканите с мощна аспирация, а функцията Tissue Select е проектирана да подобри селективността и безопасността на тъканите. Апаратурата се отличава и с технология предназначена за лесно отстраняване на фиброзна или циротична тъкан, като позволява прецизна обработка на чернодробната повърхност и възможности за своевременно кръвоспиране. „Дава възможност за специален режим на работа по време на операции при циротично преустроен черен дроб“, допълват от ВМА.


Екипите на Военномедицинска академия, ръководени от проф. д-р Владов, са сред водещите специалисти в Европа по лапароскопска чернодробна хирургия. Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология е база за обучение на лекари от Югоизточна Европа, благодарение на създадения през 2018 г. във ВМА единствен по рода си в региона Международен референтен център.