Столичната спешна болница „Пирогов“ се сдоби с интубационен ендоскоп и с два нови апарата за високочестотна кислородна терапия.

 

Новата апаратура за кислородна терапия ще намали броя на интубираните пациенти с коронавирусна инфекция. Двата апарата осигуряват 100% чист кислород за хората с над 75% увреждане на белия дроб вследствие от Ковид-19, посочват от „Пирогов“.


 

Апаратурата свежда до минимум необходимостта от поставяне на пациента на изкуствена вентилация, разказва д-р Богдан Младенов, началник на една от ковид реанимациите в „Пирогов”.

 

Той посочва, че благодарение на двата нови апарата между 30 и 50% от тежките случаи, стигащи до дихателна недостатъчност, ще си спестят интубацията.

 

„Апаратът е максимално щадящ за пациента, който остава в съзнание, може да говори и дори да се храни, а възстановяването след прилагането му е много по-бързо”, обяснява д-р Младенов.

 

25 000 лева е стойността на двата апарата, дарени от софтуерната фирма Ubisoft Sofia.

 

В основата на кампанията по набирането на средства е д-р Димитър Митев, който работи в ковид отделение на друга столична болница. „Налага ми се да превеждам влошаващи се пациенти към по-големи клиники. Болница „Пирогов“ има най-много легла за лечение на болни с Ковид-19 и е сигурно, че всяка една машина ще работи на пълен капацитет дълго време.”, разказва д-р Митев.

 

Въпреки пандемията,  в „Пирогов” ежедневно продължават да постъпват някои от най-тежко пострадалите при катастрофи и инциденти от цяла България.

 

Тяхното лечение на свой ред ще бъде подпомогнато от дарения от Фондация „Продължи доброто” и фирма „Риск инженеринг“ интубационен ендоскоп.

 

Интубацията на пациенти с тежки травми на гръбначния стълб е невъзможна, защото шията им трябва да остане неподвижна, за да не се стигне до сериозни усложнения

 

 „Този апарат поставя прецизността, на която държим, на друго ниво. Най-големият плюс е за пациентите, защото подобрява бързината, с която можем да реагираме, и която спасява животи”, посочва д-р Валерий Плачков, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”.

 

Фибробронхоскопът ще е незаменим помощник и за спешните медицински екипи, защото осигурява притока на въздух, благодарение на гъвкавата тръба, микрокамерата и щипката, с които е снабден.

 

Чрез него могат да се отстраняват чужди тела или течности, попаднали в дихателните пътища, както и да се вземат проби.