Високотехнологичен транспортен кувьоз получи неонатологичното отделение на МБАЛ „Добрич“. Дарението е от фондация „Нашите недоносени деца“ и е на стойност 30 000 лв.


Само преди месец фондацията дари и на неонатологичното отделение към МБАЛ Търговище високотехнологичен кувьоз от ново поколение. Д-р Едрева, завеждащ отделението по неонатология тогава сподели, че този инкубатор ще осигури гарантиран топлинен комфорт и кислороден поток, което е изключително важно за прецизиране на лечението на новороденото. Благодарение на него специалистите ще могат да оказват качествена, съвременна и на високо ниво неонатологична помощ и подкрепа за новородените, които се раждат в МБАЛ Търговище и имат нужда от интензивно лечение. В болницата се раждат средно около 620 бебета годишно, като 10% от тях са недоносени.


Малко след това от „Нашите недоносени деца“ направиха дарение и на неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово - нов билирубинометър. С такъв съвсем скоро по линия на благотворителната инициатива Българската Коледа 2018/2019 г. ще се сдобие и МБАЛ „Добрич“.Транскутанен апарат за неинвазивно измерване на кръвният билирубин позволява да се следят нивата на билирубин в кръвта по неинвазивен начин. Около 90% от недоносените деца имат жълтеница. Това обикновено налага ежедневно изследване на показателите. Този апарат спестява нуждата от многократни убождания, а резултатите са видими веднага на дисплея. Недоносените бебета често са подложени на травматични и болезнени процедури по време на болничния си престой, което има пряко отражение не само върху нивата на стрес, но и върху неврологичното им развитие. Не на последно място, безкръвното изследване намалява риска от инфекции, които могат да бъдат дори фатални за бебетата с недостатъчно развита имунна система.