Нов интернет сайт дава възможност на българските пациенти сами да сигнализират за липсващи лекарства в аптечната мрежа, съобщи Investor.bg. Порталът бе представен от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, а адресът е moeto-lekarstvo.com.


Стартът на сайта идва малко след като пациентски организации за пореден път алармираха за липсващо животоспасяващо лекарство на българския пазар – „Сандостатин ЛАР“, което се предписва за акромегалия и други заболявания на хипофизната жлеза.


Създателите на сайта се ангажират да обобщават постъпилите сигнали всеки месец и да ги предават на предавани на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите.„При липса на дадено лекарство е добре да се изчака 24 часа, тъй като е нормално в дадената аптека да я няма цялата наличност от лекарства и е необходимо определено време, за да се достави лекарството”, обясни по време на представянето на сайта Ваня Добрева, председател на сдружението „Хипофиза“, и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване. И уточни, че лекарствата, за които пациентите могат да подават сигнали на новия сайт, са само тези от позитивния лекарствен списък.


„Създаването на новия сайт е честна и прозрачна инициатива, която трябва да бъде подкрепена от обществото“, заяви и Пенка Георгиева от пациентските организации „Заедно с теб“. Тя потвърди, че и към техните пациентски организации постъпват сигнали за липсващи лекарства и “пациентите изразяват съмнение, че голяма част от тях са предмет на паралелен износ“.


„Много е рисково, че пациенти си купуват липсващи лекарства от хора – от интернет, без да знаят при какви условия те са съхранявани“, коментира още Георгиева.


Марияна Александрова от сдружението „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ потвърди, че най-често в България липсват инсулини и инкретини (лекарства за диабет тип 2), които са най-иновативните, но и най-скъпите.


В същото време през март 2019 г. стана ясно, че 1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните четири години. В 62% от случаите причините за недостиг на лекарства касаят временно или трайно преустановен внос на лекарства и т.нар. дерегистрирани лекарства, чиито досиета са изтрити от България по желание на техните първовносители и които лекарите продължават да изписват и пациентите продължават да търсят, без те да са налични на нашата територия.