В София отвори врати Академична клиника за лечение на витилиго. В проекта участват български дерматологични клиники и един от най-модерните и технологични университети в Европа – „Гилермо Маркони“, Рим, Италия. 
 
В лицето на проф. Торело Лоти, завеждащ Департамента по дерматология в университета и председател на Световната здравна академия по дерматология, както и български лекари с висока специализация в тази област, пациентите ще могат да се консултират на световно ниво за заболяването си.
 
Новият подход в тълкуване на причините за появата на витилиго отделя голяма роля на оксидативния стрес. Провежданото досега лечение беше с променлив успех, но новите технологични възможности дават много висока ефективност на клиничния резултат и повишаване на качеството на живот.
 
В Академична клиника за лечение на витилиго в София се прилагат специализирани лазерни и светлинни устройства, техники за таргетно достигане на медикаментите (едно от най-високите достижения на съвременната медицина), както и хирургични методи за автотрансплантация на меланоцити. 
NEWS_MORE_BOX
 
Това е първата крачка за развитието на нова европейска структура за лечение на витилиго, която ще се реализира в много европейски страни.
 
„Надявам се, че академичната общност, студентите и най-вече пациентите ще се възползват от възможностите на този проект“, казва професор Лоти по повод старта на инициативата.
 
В света от витилиго страда около 2% от населението, без значение от пол, раса и обществено положение.
 
Пациенти са знаменитости от ранга на Джон Хам,  Дъдли Мур, Стив Мартин и много други. Джон Хам, например, получава витилиго в резултат  на стрес  от работата му в сериала „The mad man”, а аутопсията на Майкъл Джексън доказва, че цветът на кожата му не е прищявка, а изсветляването е причинено именно от витилиго.