Ново изследване, мултиплексен фекален PCR, открива над двайсет и два редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), вече се прилага в Клиниката по гастроентерология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна-ИСУЛ“. 

 

PCR тестът има доказан ефект при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ).


 

Методът е особено полезен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лечение с биологична терапия. 

 

„Причината е, че биологичните медикаменти потискат имунитета при тези пациенти и е важно преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха понижили ефекта от лечението“, обяснява д-р Иван Лютаков - гастроентеролог от Клиника на ИСУЛ.

 

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания дневно или поне едно воднисто изхождане дневно в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да установи какъв е причинителят и да се започне адекватно лечение. 

 

„При нас често идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от лекар на лекар, преминали са през няколко колоноскопии без да се установи източника на заболяването, а накрая се оказва, че проблемът им е съвсем ясен и напълно лечим с правилния медикамент“, разказва д-р Лютаков.

 

Гастроентерологът пояснява, че апаратът може да се използва за изследване и на деца, тъй като е в състояние много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

 

Тестването става с фекална проба, а резултатите са много по-надеждни от обикновените микробиологични изследвания, които са по-малко чувствителни и често „пропускат“ някои от по-редките причинители.

 

„За съжаление, засега изследването не се реимбурсира по здравна каса и е сравнително скъпо, но се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкова повече ще пада цената му. В началото така беше и с цените на PCR тестовете при коронавирус, но с масовото им навлизане стойността им значително се понижи. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които тестът да улавя, като запазим същата цена“, обнадежден е младият гастроентеролог.