Официално бе открит новият монопланов ангиограф в отделението по инвазивна кардиология на Националната кардиологична болница. Присъства министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

 

„Ангиографът в Националната кардиологична болница е най-новото, което има в света по отношение на този клас апаратура. Тази медицинска техника спасява животи и може да предпази пациентите от инвалидизация. Същевременно спестява ценно и за пациентите, и за лекарите време. Преди да се появи такава апаратура някои от заболяванията, при които ангиографът е изключително важен, се лекуваха оперативно и често пъти се стигаше до инвалидизация. След лечението бяха необходими месеци рехабилитация и долекуване. Днес, благодарение на апаратура като тази в Националната кардиологична болница, човек може буквално на следващия, по-следващия ден да се върне към нормалното си ежедневие“. Това каза д-р Кацаров.


 

Д-р Александър Александров, началник на отделението по инвазивна кардиология на Националната кардиологична болница, посочи, че най-голямото предимство на апарата е изключително ниската рентгенова доза, която се използва – около 60 % по-малко в сравнение с по-старите поколения апарати. Това го прави изключително щадящ и за пациентите, и за медицинския персонал. 

 

Другото важно е, че ангиографът прави триизмерни образи в реално време, които са с отлично качество. „Т.е. имаме съчетание на ангиограф и скенер, което допълнително улеснява специалистите и съкращава времето за извършваната процедура. Бих могъл да нарека новата ни придобивка бижу. Моделът е последно поколение, на един от водещите в света производители на такъв тип медицинска техника“, подчерта д-р Ангелов.

 

Той обясни, че ангиографът ще бъде в помощ на специалистите при прилагането на най-съвременните методи за лечение на заболявания на сърдечносъдовата система: инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето. С него могат да се извършват високоспециализирани процедури при структурните болести на сърцето, каквито са вродените сърдечни малформации, патологията на каротидните артерии, заболяванията на аортата и др. 

 

„При нас се третира целият спектър от сърдечносъдови заболявания. Националната кардиологична болница е един от центровете в България, които обслужват значителен процент от случаите на остри инфаркти. Това са животоспасяващи процедури и бързата реакция спасява животи“, подчерта още началникът на отделението по инвазивна кардиология.

 

Ангиографът в Националната кардиологична болница е закупен със средства в размер на 1,8 млн. лв., осигурени от Министерство на здравеопазването. В тази връзка здравният министър посочи, че е извършил преглед на средствата, изразходвани в системата на здравеопазването през настоящата година, като данните ще бъдат представени публично след като бъде направен анализ.

 

Д-р Кацаров припомни, че поводът за закупуването на апарата е разпределянето на 10 млн. лв за всичките 197 болници, лекували пациенти с Covid-19. Подпомагането е заради нарастналите разходи на лечебните заведения за кислород и във връзка с допълнителните инвестиционни разходи, които се правят в края на годината. Финансовият ресурс е разпределен на база отчетените пред Националната здравноосигурителна каса случаи на пациенти с диагноза Covid-19 за периода септември, октомври и ноември 2021 г.

 

В момента се изготвят договорите за субсидиране на лечебните заведения, а веднага след подписването им средствата ще бъдат предоставени на болниците. Парите са осигурени с Постановление на Министерския съвет № 379 от 11.11.2021 г.

 

Здравният министър д-р Кацаров бе категоричен, че по първоначални данни – никога в историята на българското здравеопазване не са разходвани толкова много средства

 

„Общият ресурс за болници, извънболнична помощ, профилактика и т.н. е безпрецедентен. Това поражда въпрос – добре е да има повече средства, но това не е достатъчно условие, за да имаме добрите резултати, които всички ние искаме. Необходими са промени в организацията на медицинската помощ“, заяви министърът.