Изключителен метод за лечение на заболявания на гръбначния стълб прилагат в „Пирогов”. При него се използва специален инструментариум, който позволява вместо да се правят големи разрези и широко да се разтваря гръбнака, лечението да става по т.нар. безкръвен, минимално инвазивен начин. Разрезите са с размер около 2 см.


“Благодарение на този инструментариум и техника ние можем да лекуваме както травми и туморни заболявания, така и заболявания, свързани с остаряването на гръбнака – т.нар. шипове и дегенеративни заболявания. Всичко това се случва по един по-щадящ за пациентите начин”, обяснява доц. Николай Габровски – завеждащ отделението по неврохирургия в Пирогов.


Само два дни след сложна стабилизираща операция на гръбнака, 82-годишния пациент С.Т. е бил изписан от неврохирургията на Пирогов в отлично здраве. Пациентът е страдал от голяма, странично разположена дискова херния и притискане на нервните коренчета. Макар операцията да е била тежка, продължила близо 3 часа и да е извършена стабилизация, само ден по-късно пациентът е бил готов да се върне към нормалния си начин на живот. Бързото възстановяване е било възможно, благодарение на новия метод за лечение на заболявания на гръбначния стълб. В Европа той е въведен преди няколко години, а у нас се прилага от няколко месеца, като вече има натрупан първоначален опит с много добри резултати.



"Методът се основава на това, че разрезът не се прави в центъра на гръбнака, а се работи отстрани, което на практика тотално променя концепцията и философията на този вид хирургия”, обяснява доц. Габровски. Следствието от прилагането на този метод на лечение е, че интервенциите са много по-щадящи, има по-малка кръвозагуба, пациентите се възстановяват много по-бързо и има много по-малко болка след операцията. При повечето случаи, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот до 2 дни след манипулацията. "Чудесно е, че вече разполагаме и с този метод на лечение, това е нов етап от развитието на лечението на заболяванията на гръбнака", категорични са специалистите.


“В нашето съвремие гръбначните заболявания са сред най-често срещаните, тъй като гръбнакът ни е подложен на голямо ежедневно натоварване. В клиниката по неврохирургия имаме голям опит в лечението на тези заболявания, но досега това се е случвало по един по-инвазивен начин. За щастие този нов метод е приложим при повечето гръбначни заболявания”, допълва доц. Габровски. Той е преминал през обучение за работа със специализирания инструментариум в Белгия при един от водещите за Европа специалисти в тази област – проф. Любанцу. Другият подготвен да извършва гръбначни операции по новия метод е завеждащия на отделението по гръбначна хирургия, д-р Узунов, който е бил на обучение в САЩ.