През следващия зимен период ще бъдем подложени на атака от нов вирус на грипа, съобщи доцент Росица Коцева от Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания, разпространиха Пловдивските медии. Според специалистите вероятно ще има грипна епидемия поради ниския имунитет на населението конкретно към този нов щам.

Очаква се новия грип да е друг представител на тип А. Това най-вероятно ще е типа - Соломонови острови 2005 и ще дойде от южното полукълбо. Според вирусолозите най-добрата профилактика отново ще е противогрипната ваксина.

В момента се разработват варианти на ваксина, които да включват и новия грипен щам, заяви доц. Коцева, която участва в Петия национален конгрес по микробиолгия, които се провежда в Пловдив. Напомня, че ваксинацията е с особено значение при деца, възрастни и хора с хронични заболявания. Навременното приложение на противогрипната ваксина намалава вероятността от тежко заболяване от грип, което от своя страна намалява епизодите на обостряне на хроничните заболявания.