Поредна среща в търсене на решение за мръсния въздух в страната проведе омбудсмана Мая Манолова. Повод са десетките жалби на граждани от цялата страна, сред които най-голям брой от жители на столицата - от кв. „Красна поляна“, кв. „Овча купел“, кв. „Западен парк“ и район „Надежда“. Хората поискаха институциите да поемат ясни ангажименти за справяне с наднорменото замърсяване на въздуха.


„Не може да се вземе ефективно решение само от институциите. Трябва всички да впрегнат усилия - гражданите и институциите да работят заедно и да има повече чуваемост“, отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на  Bulgaria ON AIR. По негови думи най-добрата мярка срещу фините прахови частици е профилактиката. „Производството на фините прахови частици трябва да бъде минимизирано - отоплението на твърдо гориво да се намали, а количеството автомобили в града да бъде контролирано“, посочи още той. 


Алергологът от „Александровска болница“ д-р Диана Христова също подчерта, че с нарастването на количеството фини прахови частици оказва все повече влияние върху здравето ни. „Мръсният въздух повишава риска от заболявания. Хората с вече налично заболяване се влошават. Фините прахови частици създават среда за алергични възпаления. Те оказват влияние и върху полена“, обясни алергологът и допълни, че докато се търси решение на проблема с мръсния въздух е добре да се фокусираме върху ранната диагностика и профилактиката.Пулмологът д-р Симидчиев припомни, че поради малкия си размер, фините прахови частици не се утаяват и при вдишване стигат чак до алвеолите, където се резорбират в кръвта и започват да увреждат всичко по пътя си – кръвоносна система, сърце, панкреас, мозък, бъбреци, изобщо цялото тяло.


В началото на 2019 г. стана ясно, че Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Проектът за чист въздух обхваща общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението на България. С него ще се подпомогне подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще съдейства даде препоръки за преминаване към алтернативни форми на отопление.