Дисбалансите в системата на здравеопазването са много, а ниските заплати на медиците - от сестри до определени специалисти, са гигантски проблем. Това сподели проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем Сити клиник“ пред Bulgaria ON AIR. Известният кардиолог коментира ситуацията в българското здравеопазване, нуждата от реформа и поредицата от протести на медицинските специалисти у нас.


„Проблемът със заплатите на медицинските сестри повдигна много въпроси. И изобщо у нас проблемът със заплатите на лекарите е гигантски. Дъщеря ми е млад лекар и заплащането ѝ е около 1200 лв., което не е достойно. Наскоро на конгрес, колега от Румъния ми каза, че заплатите на лекарите там са се увеличили 3 пъти за последните 2 години, което е довело до забавяне на отлива на кадри от румънската здравна система. Знае се, че българи и румънци бяха основен източник за попълване на кухините в здравните системи на Европа – най-вече във Франция, Германия, Италия, Испания. Страните, които се нуждаят от допълнителна свежа професионална кръв“, сподели в студиото известния кардиолог.


Проф. д-р Петров допълни, че факторите заради, които медицинските специалисти у нас напускат страната са много и заплащането е само един от тях. Друга важна причина е, че не им се дава поле за професионално развитие и не на последно място - модерните методи на лечение не се въвеждат с нужната скорост и готовност, с която трябва.„Имаме нужда от преструктуриране на много компоненти на здравеопазването, не само на болничните заведения и тяхното разпределение, но също така и генерирането на финансовите средства и тяхното разпределение. Също така на здравноосигурителния модел“, посочи той. 


Проф. Иво Петров бе категоричен, че преструктуриране в системата би могло да бъде и намаляването на болниците в страната, които според него са много. „Имаме много повече болници отколкото са ни необходими. И въпреки този факт, много българи продължават да търсят лечение в чужбина и то в много сфери на здравеопазването“.


По думите му така се генерират още повече разходи за здравната система, а нейните финанси трябва да се контролират стриктно. „Но има структури, които не са заинтересовани това да се случва“, допълни водещия кардиолог.

 

Целият разговор с проф. д-р Иво Петров може да проследите във видео материела.