Бебетата и децата у нас останаха без ваксини. Три от задължителните инжекции липсват в 11 области в страната, алармира вестник "Стандарт", цитиран от Dnes.bg. Недостиг има на БЦЖ ваксина срещу туберкулоза, петвалентната и четиривалентната ваксина срещу дифтерит, коклюш, тетанус и детски паралич. Това потвърждава главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Инжекциите са изчерпани, тъй като бившият управител на здравната каса Пламен Цеков не е подал заявка към фирмите доставчици. Засега в болниците все още има БЦЖ за новородените, но тя ще свърши съвсем скоро.

Управляващите искат да вдигнат вноската за здраве, но няма да го направят сега. Това е станало ясно от думите на здравния министър Таня Андреева, отбелязва на вътрешна страница "Стандарт". Повечето приходи Андреева би дала за безплатни стоматологични услуги за децата. Най-вероятно част от парите ще отидат за подпомагане на общинските болници в отдалечените региони. Със средствата ще започне изграждането и на регистър за социално значими заболявания.

В сряда депутатите избраха с пълно единодушие Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса. Същият пост тя заемаше по време на  управлението на тройната коалиция.

Двама бяха кандидати за поста. Тя беше предложена от парламентарната група на Коалиция за България. Другата кандидатура беше на ДПС - Динчо Генев. "За" кандидатурата на Тодорова са гласували единодушно 101 народни представители. Мандатът е до 12 февруари 2015 г.

Още нониви от страната четете в Dnes.bg.