Университетската болница „Канев“ в Русе разполага с 60 легла за пациенти с коронавирусна инфекция и има възможност те да бъдат увеличени при необходимост. На територията на областта няма недостиг на легла както за консервативно, така и за интензивно лечение на граждани с доказана коронавирусна инфекция. Наличен е резерв от лични предпазни средства и дезинфектанти за два месеца, като се има предвид, че количества продължават да се доставят.


Броят и профилът на медицинските служители в областта отговарят на потребностите на населението, като недостиг има единствено по отношение на анестезиолозите. За това беше информиран министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на среща с областния управител на Русе Галин Григоров, мениджърите на университетските болници „Канев“ и „Медика“ и на общинските лечебни заведения. За готовността на здравната мрежа в областта да се справи с епидемията от коронавирус подробни данни дадоха зам.-директорът на регионалната здравна инспекция и директорът на районната здравноосигурителна каса.


В болница „Канев“ министър Ангелов разговаря с медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19, и разгледа новоизградения диализeн център, за чието оборудване и обзавеждане Министерството на здравеопазването предостави на болницата 600 000 лв., а ремонтът стана факт с дарение от Благотворителна фондация „Канев". „Разговарях с лекари и медицински сестри - видях усмихнати хора, удовлетворени от условията на труд и възнагражденията, които получават. При посещението си в „Медика“ – видях същото, но в лицето на частно лечебно заведение, което не абдикира от ситуацията, в която сме, а също съдейства с всички сили и ресурси“, заяви министърът пред колегите си – лекари.


Условията за работа в системата на спешна помощ  в област Русе здравният министър коментира: „По линия  на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в областта вече са доставени 6 нови линейки, предстои да осигурим още шест.  Строително-ремонтните дейности в центъра за спешна помощ и филиалите му се очаква да стартират до началото на месец ноември, а към средата на декември се предвижда да започне и работата по обновяването на спешното отделение в УМБАЛ „Канев“. Ппроф. Ангелов посети и ЦСМП Русе, където разговаря с дежурните екипи и пое ангажимент всички ангажирани на първа линия да получат допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв.


В Русе проф. Костадин Ангелов коментира и протестите на професионалисти по здравни грижи в София: „Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна. В момента, в който имам възможност, ще се видя с тях, за да разбера какви са исканията им и защо ги издигат точно в този момент. От разговорите си с медицинските сестри, по време на обиколките си в страната, не усетих да има такива настроения.

Анексът, който беше подписан към Националния рамков договор за медицински дейности, ще доведе до увеличаване на месечните прогнозни бюджети с 10% и на клиничните пътеки с 10%. Тези средства могат да бъдат насочени точно за увеличение на заплатите“, допълни още министърът.