Специалистите по здравни грижи имат право да настояват за достойно заплащане, но в сегашната система на здравоосигурителния модел липсва субект, който да изпълни исканията на всички по равно. Това заяви председатея на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в сутрешния блок на БНТ, по повод новите протести на медицинските сестри в страната.


Според д-р Маджаров липсва добро остойностяване на труда и кариерно развитие у нас. „Протестът на медицинските специалисти е справедлив, но е насочен не там накъдето трябва, защото истинските им проблеми, както и на лекарите, е липсата на остойностяване на труда, липсата на кариерно развитие, прекалената умора поради липсата на достатъчно персонал“, подчерта той.


По думите му Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във формирането на политиката в здравеопазването, когато договаряме цени за дейности, а не за заплати. „Затова нямаме възможност да договаряме заплати“, допълни д-р Маджаров.От вчера медицински сестри, фелдшери, кинезитерапевти и др. възобновиха протестите си с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Първият протест премина с мълчаливо шествие в Стара Загора, там те бяха подкрепени от омбусмана Мая Манолова. Очаква се през следващите дни недоволството на медицинските специалисти да ескалира, достигайки до блокиране на основни пътни артерии. На 14 юни здравните работници в Кърджали се готвят да блокират изхода за Маказа. На 18-ти сестрите от Врачанската болница ще затворят пътя пред лечебното заведение. На 21 юни колегите им от Пазарджик ще блокират магистралата за Пловдив. А сестрите от Троян започват ефективни стачни действия на 26-ти този месец.


Участието на омбудсмана Мая Манолова в недоволството на сестрите предизвика острата реакция на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който изпрати своята открита позиция до медиите:


„Уважаема госпожо Омбудсман,
Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни. 


В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих. 


Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници. 


Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.  


Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел.
Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.


Госпожо Манолова, не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.


Г-жо Омбудсман, 
Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата".