Няма законов текст, който да задължи Здравната каса (НЗОК) и Лекарският съюз (БЛС) да посочват в Националния рамков договор (НРД) каква част от приходите на болниците да са за заплати. Това е коментарът на управителя на Касата д-р Дечо Дечев пред БНР, по повод договорката между министъра на здравеопазването и протестиращите медицински сестри, че изрично в рамковия договор ще се запишат суми за заплати.


„Има утвърден механизъм за формиране на разходите за персонал в лечебните заведения. Нивата на заплатите се регламентират и в колективен трудов договор, но те не са задължителни, а препоръчителни. Затова след разговори с медицинските сестри, лекарите и другите специалисти по здравни грижи преценихме, че въпросът трябва да бъде регламентиран и в Националния рамков договор, за да има устойчивост през годината при получаването на възнагражденията. В рамковия договор, който ще подпишем в понеделник, се предвижда ниво на разходите за персонал в рамките на общите приходи, които получава лечебното заведение, както и съотношение от тези разходи за персонал за това, което ще получава лекарят, професионалистът по здравни грижи и санитарят. Това ще даде сигурност и предвидимост при формирането на разходите за персонал“, заяви пред депутати вчера Кирил Ананиев.


Според д-р Дечев обаче министърът трябва да изготви нормативна промяна, която да разрешава текст, свързан с разпределението на средствата на работни заплати в предстоящия рамков договор. „За съжаление, въпреки че Лекарския съюз публично тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дни, но липсва изобщо коментар на тази тема. Напоследък се тиражират едни обещания към медицинските сестри и съсловието, всъщност обаче такова не е постъпвало в НЗОК и в официалните документи, които ни бяха предоставени от този събор“, категоричен е Дечо Дечев.Управителят на Здравната каса коментира и актуалната тема за отчитане на медицинска дейност, която не е извършена. „Да, има такива. Проблемът е заключен в това, че проверката за тези дейности е постфактум, по документи. В течение на времето, тези, които са по-ловки, направиха система, при която не е тайна, се ангажират хора, които работят или са работили в системата в НЗОК, и знаят в какъв вид да се приведе отчетният документ, така че да бъде приет. Тоест, по документ нещата изглеждат добре“, обясни още д-р Дечев. Според него, за да бъде ефективен контролът, потребителят на услугата трябва да бъде включен в този контрол.