Противоречивите реакции, след решението на правителството да отпусне допълнителни 50 млн. лв. за повишаване на възнагражденията на специалистите по здравни грижи, продължават. В студиото на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че отпуснатите пари от Министерски съвет не решават основния проблем, който е достойно заплащане на специалисти от здравеопазването.


Депутатът заяви, че от две години БСП говори за тези проблеми като политическа сила, но никой не иска да отстъпи от това статуквото, което обслужва определен кръг от хора. „Като теглим чертата няма ефективно здравеопазване, има половинчати мерки, има институции на ръба на фалита, има благи приказки, след които избухващи протести, подаване на оставки, гасене на пожари из страната и приказки, които не отговарят на сериозната проблематика в здравеопазването и пътища, по които тя може да бъде решена“, посочи Михайлов.


По думите на червения депутат и бивш директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, е нужна реална оценка на дейността на професионалистите по здравни грижи - сферата, в която се занимава здравният работник, рискът, който поема, квалификацията, която има, часова заетост. Проф. Георги Михайлов изказа възмущение, че вместо здравеопазването да бъде социална дейност, в нашата страна е превърнато в бизнес, от който страдат и специалистите, и пациентите.Той е категоричен, че за промяната в здравеопазването ни, трябва да бъде направен надпартиен държавен модел, взаимстван от световно съществуващите модели


Припомняме, че окончателният вариант на методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведение, обещана от здравния министър Кирил Ананиев, ще бъде представена официално на 10 май. Дотогава тя ще бъде тествана болница по болница, за да се избегне увеличаването на диспропорциите при определянето на възнагражденията на категориите персонал.


Междувременно протестиращите сестри се заканиха протестите да не спират – следващият голям национален протест е насрочен за 15 май. Дотогава в столицата ще се организират протести по места.