Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин, който е настанен в областната болница в Хасково, съобщи Министерство на здравеопазването. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦПЗБ).


Тази сутрин от Националния център добавиха, че са получили от Германия и нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV.


Общо пет болници в страната вече разполагат със специално оборудвани и изолирани помещения, в които да настаняват хора, потенциални носители на коронавирус. Всичките лечебни заведения са разположени в градовете с летища – в София това са Инфекциозната болница и Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, а останалите се намират в Пловдив, Варна и Бургас.„Най-важната мярка е да ограничим възможността за внос на вируса, колкото и илюзорно да е това – каза пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. – Практиката в епидемиологията показва, че каквито и мерки да се вземат на граничния контрол, няма гаранция, че съответният причинител няма да бъде внесен. Въпреки това ние осигурихме получаването на информация за хората, първоначално тръгнали от Китай. Така всички пристигащи от тази държава са подлагани на двуседмична домашна карантина, а ако проявят някакви признаци – и на задължителна медицинска карантина с провеждането на съответните изследвания”.


По повод кацането у нас на китайска делегация (пет граждани), от полет с общо 1763 души на Летище София, здравният министър Кирил Ананиев коментира, че те нямат признаци на заболяване, но са поставени под домашно наблюдение. Те са транспортирани с  личен транспорт и са под карантина в продължение на 14 дни.