От 1 до 3 юни Медицински университет - Варна провежда международен научен форум „Неврогенеза на Черно море“/“Black Sea Neurogenesis“. 


Мащабната научна проява се реализира с подкрепата на проекта Transtem на Европейската комисия и Национална Програма „Европейски научни мрежи“ на МОН.


В него взимат участие водещи учени от 12 държави, включително и д-р Манлио Винчигуера, ръководител на международен екип от учени от Европейското научно пространство на проект TRANSTEM, както и утвърдени имена от Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България. В научния симпозиум ще се включат и лектори от Япония и САЩ.Организатор на събитието е проф. д-р Антон Тончев, невробиолог и директор на Научноизследователския институт към МУ-Варна. 


Форумът предоставя вълнуваща програма насочена към неврогенеза на развитието, неврогенеза при възрастните и неврални стволови клетки и глиобластом. 


Форумът се провежда в КК Албена и е открит - без такса за участие, за докторанти, постдокторанти и студенти. 


Неврогенезата е процесът на образуване на нови нервни клетки от стволовите/прогенитони клетки. Това явление вълнува учените от цял свят и е във фокуса на огромен брой научни експерименти, тъй като е от ключов аспект за основни процеси в човешкия мозък като памет, учене, стрес, възстановяване след увреда и еволюцията като цяло, информират ни организаторите.


Повече информация за лекторите и програмата може да намерите на http://www.blacksea-neuro.org.