Забавянето с изпращането на Байрям Али за трансплантация в Германия се дължи на неуредици с документите. Затова детето ще замине чак на 27 март, а не е заминало в края на 2016 г. Това се казва в прессъобщение на Фонда за лечение на деца в чужбина. 
 
Новият директор на ЦФЛД- д-р Тинка Троева, е открила редица неточности по процедурата, заради които детето все още е в България. Според нея донорът (бабата на детето) не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорар на избрания хирург, пребиваването в болницата Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца. 
 
Д-р Троева е разговаряла с бабата на детето, съобщават от Министерство на здравеопазването. „Датата беше изнесена в някои медии преди самите ние да сме постигнали финална уговорка с клиниката. Така или иначе това вече е факт. Успокоих г-жа Селима Али, че всичко е вече уговорено и остава само да уточним подробностите по пътуването“, каза директорът на ЦФЛД. 
 
Оказва се, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., според справка в НАП. Затова разходите й като донор и придружител на детето не могат да се поемат от НЗОК. За щастие на семейството, благодетел е платил необходимата сума. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Отстрана на Фонда за лечение на деца е било пратено два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям Айше до Министерството на здравеопазването (на 16.01. – в мандата на министър Москов, и на 06.02. – в мандата на министър Семерджиев), като и двата пъти искането е връщано заради непълноти и неточности в представената документация, които е трябвало да бъдат отстранени от Фонда за издаване на S2, обяснява още новият директор на Фонда. 
 
В искането за издаване на формуляр S2 до МЗ не са били включени становищата на двама външни експерти по трансплантология и урология, а на детски нефролози. Те не са посочили причина за невъзможността лечението на детето да бъде извършено в България, както изискват Правилникът на Фонда и правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС.
 

„В България има 4 болници, в които работят специалисти-трансплантолози: УБ „Лозенец“, УМБАЛ „Св. Марина“, Александровска болница и УМБАЛСМ „Пирогов“, уточнява директорът на Фонда за лечение на деца. „Тези специалисти не са били потърсени за становище. Изтъква се името на д-р Пеев от „Пирогов“, но негово становище не е прикрепено към документацията до МЗ…След изчистването на всички нередности и издаването от НЗОК на допълнителния формуляр S2 за изследвания на Селима Али и хемодиализата на Байрям в германската клиника, двамата ще бъдат приети в Университетската болница в Тюбинген на 27 март“, обяснява още д-р Тинка Троева.
 
Състоянието на 9-годишното дете се влошава. Вчера стана ясно, че то има и сърдечни проблеми заради множеството хемодиализи и вдигането на кръвно налягане.