Повишаването на цената на тютюневите изделия е най-мощният инструмент за намаляване на тютюнопушенето. Около това мнение се обединиха неправителствени организации и експерти от различни сфери по време на Международна конференция, на която бяха поискани конкретни решителни стъпки и диалог между институциите, гражданските организации и обществото за ефективни политики по акцизите на тютюневите изделия и незаконната им търговия. Организатори бяха Федерацията на научно-техническите съюзи, Съюза на икономистите в България и гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим.


Според изнесените данни по време на конференцията „Повишаване акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаване на незаконната им търговия, като част от политиките за подобряване на общественото здраве в България” стана ясно, че се очаква преждевременните смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето, в България да бъдат от 1 милион до 2,1 милиона, като този брой може да се увеличи при липса на по-силни политики, подчертаха от Офисът на Световната здравна организация (СЗО) в България.


„Увеличението на цените на цигарите в България със 75% през 2008-2011 г. доведе до намаляване на консумацията с 37% и постави източноевропейски рекорд“, допълни д-р Константин Красовски, консултант на СЗО по въпросите на данъчните и акцизни политики относно тютюневите и свързаните с тях изделия. Той определи политиката за данъчно облагане на тютюневите изделия като много успешна за общественото здраве. Според доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН всеки 10% увеличение на цените на цигарите, доказано водят до 3% намаление на потреблението. „Необходимо е рязко повишение на размера на акциза - средно с около 50 стотинки на кутия цигари, като се създаде механизъм, с който тези пари да се използват в подкрепа на общественото здраве“, заключи и Буюклиев. Във форума участие взе и заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която изрази надежда за последващ дебат на институционално ниво.